Управление на онлайн репутацията (или мониторинг) е практика за мониторинг на Интернет репутацията на лице, марка/бранд или бизнес с цел потискане на отрицателните резултати изцяло или тласкането им на по-задни позиции при търсене в търсещи машини като Google.bg за да се намали тяхната видимост и съответно насищане в предни позиции на позитивни резултати от контролирани източници.

Управление на онлайн репутацията (Online Reputation Management – ORM) предимно включва проследяване на това, което се пише за един клиент в Интернет пространството, използване на усъвършенствани техники в онлайн и офлайн насърчаване на положително и неутрално съдържание.

Вместо да работи за повишаване на позициите при търсене на линк с конкретна дума, за да се да генерират повече посещения на страници, целта на ORM е да измести назад в резултатите при търсене вече високо класирани негативни мнения, така че те да се посещават и четат от по-малко хора, като по този начин се създава среда за положителни резултати в предни позиции. ORM е услуга в областта на превенцията и мениджмънт на онлайн заплахи за репутацията.

Терминът ORM възниква поради признаване на влиянието върху възприятията на хората въз основа на търсене в интернет за даден бизнес. Тъй като размерът на потребителски генерираното съдържание в интернет нараства неимоверно, то започва да влияе на резултатите при търсене в Интернет и желанието да се менажират тези резултати е естествено продължение.

ORM и SEO

Управление на онлайн репутацията е свързано с оптимизация за търсещи машини (SEO) и използва много от същите техники, но въпреки това целите на двете услуги се различават значително.

Общите техники за Управление на репутацията включват онлайн рекламна дейност чрез създаването на ново съдържание, участие в социалната сфера в Интернет (чрез форуми, блогове, социални мрежи), популяризиране на съществуващо положително съдържание и изграждане на социални профили. Традиционни уеб сайтове и мнения на потребители също са предмет на мониторинг, като наблюдаваните материали може да включват, както професионална журналистика, така и създадено от интернет потребителите съдържание, като блогове и блог коментари. Не се изключва и официално искане към администраторите на тези източници да свалят публикуваното негативно съдържание, като в някой по-особени случаи се стига и до съдебни спорове